Våra olika pass

Hatha yoga kallas ibland för klassisk yoga. Den ligger till grund för de flesta andra fysiska yogaformer. Hatha är både fysisk och meditativ och yogapositionerna utförs i ett lugnare tempo. Med hjälp av yogapositioner som stärker och mjukar upp kroppen tillsammans med en medveten djupandning upplever du ett fysiskt välbefinnande, ökad energi, ett djupare inre fokus och en ökad närvaro. Du tränar utifrån dina egna förutsättningar och sätter dina egna gränser. Varje klass skiljer sig från den andra och läraren anpassar programmet efter gruppen.

Hatha soft flow kombinerar rörelse med stillhet i ett meditativt flöde där du håller positionen i några andetag för att få möjlighet att känna in och utforska positionen. På den här klassen får du utrymme att landa, sakta ner och lyssna på din kropp. Att vi rör oss medvetet och långsamt behöver dock inte betyda att det inte kan vara fysiskt utmanade emellanåt. Klassen kan se olika ut från gång till gång.

Vinyasa är en flödande, variationsrik och kraftfull yogaform. Du tränar styrka, rörlighet och balans, men passen innehåller också andningsövningar och avslappning. En del yogapositioner utförs dynamiskt och lekfullt för att hitta nya vägar till balans, koordination och kroppskännedom och i andra positioner stannar vi längre för att låta kroppen släppa på spänningar och bygga uthållighet. Ibland tillåter vi det gå riktigt långsamt för att få del av yogans stillsamma och meditativa kvaliteter. Med ödmjukhet utmanar du dina obalanser fysiskt och mentalt.

Yinyoga är lugn och meditativ och består till stor del av sittande och liggande yogapositioner. Den stimulerar bindväv, ligament, leder och inre organ. Yogapositionerna är enkla men effektiva och har en djupgående effekt på kroppen. Till skillnad från till hathayoga och vinyasa låter yinyoga dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt mindfulness. Yinyoga är alltså ett fint komplement till annan fysisk aktivitet såsom löpning, styrketräning och mer dynamiska yogastilar. Det är en avkopplande och samtidigt energigivande yogastil som alla, oavsett tidigare erfarenhet, kan utföra.

Lymfyoga/Medicinsk yoga är extra mjuk yoga med bas i den medicinska yogan som kan utföras på stol och med olika hjälpmedel för att vara skonsam och stödjande för kroppen. Denna yogaform passar för alla, även dig som kanske har underliggande sjukdom eller fysiska hinder. Och naturligtvis för dig som är frisk men vill njuta av ett lugnt och skönt pass. Nu infogar vi även lymfyoga som med mjuka rörelser stimulerar ditt lymfsystem och din fascia (bindväv).

Pilates på matta: Pilates grundades av Joseph Pilates i början av 1900-talet och är en träningsmetod som fokuserar på att förbättra balans, muskelstyrka, flexibilitet och kroppshållning. Du bygger styrka och smidighet samtidigt. Ett stort fokus inom Pilates är att jobba med övningar som stärker upp musklerna kring ryggraden. Ett känt citat från J. Pilates är: ”Du är så ung som din ryggrad är flexibel”. Inom Pilates är fokus på andning och aktivering av kroppens bålmuskler. Alla övningar går att anpassa efter dina förutsättningar och din förmåga just nu.
Vad är Pilates bra för? Du förbättrar din kroppskännedom och kroppskontakt genom att uppmärksamma vilka muskler du ägnar dig åt vid varje övning. En bättre hållning, bålstyrka och smidighet hjälper dig i vardagen och vid utövandet av andra sporter eller idrotter. En ökad styrka i dina andningsmuskler kommer ge en bättre hälsa över lag.

Gravidyoga är speciellt utformad för dig som är gravid och fungerar under hela din graviditet. Gravidyoga är ett av de bästa sätten att stärka kroppen under graviditeten och förbereda dig och din kropp inför och efter förlossning. Gravidyogan fokuserar på att stärka den blivande mamman både fysiskt och mentalt med asanas (positioner), andningsövningar och meditationstekniker vilket kommer ge dig de verktyg du behöver för att må så bra som möjligt och bära din kropp med stolthet både under graviditeten och livet som nybliven mamma. Gravidyogan erbjuds som kurs om fem gånger.

AntiGravity yoga: Med hjälp av så kallade hammockar, tyg-gungor fästa i taket, utvecklar vi yogan utan markkontakt. Du får prova på inversioner (upp- och ner) som har många goda effekter, förutom att det är barnsligt roligt. Varje pass innehåller rörlighet, styrka, inversioner, swing och nedvarvning/vila. Att få vila helt utsträckt i Savasana, omgiven av skönt mjukt tyg och stilla gungande är något utöver det vanliga. Alla AntiGravity pass behöver bokas i förväg eftersom vi har ett begränsat antal hammockar. Fundamentals 1 är en grundläggande klass där du kan vara med utan några förkunskaper alls. Fundamentals 2 förutsätter att du tidigare varit med på Fundamentals 1. AntiGravity har begränsat deltagarantal och måste bokas i förväg.

Restorative yoga: En meditativ och terapeutisk form av yoga som handlar om att slappna av och skapa återhämtning – fysiskt, mentalt och själsligt. Det är få positioner som du stannar länge i, upp till 15 minuter. Vi arbetar med props och hjälpmedel för att hjälpa din kropp att vila bekvämt i positionerna. Restorative har begränsat deltagarantal och måste bokas i förväg.