Nybörjare

Här hittar du lite som kan vara bra att veta om du aldrig yogat förut.

Yoga är från början en del av den vediska filosofin som har sådär femtusen år på nacken. Yoga betyder “to unite” – att förena, och handlar om att förena kropp och själ. Yogans syfte är på sanskrit “Yoga chitta vritti nirodha” – to still the fluctuations of the mind – att stilla sinnets växlingar kan man ungefär översätta det till på svenska.

Yogan erbjuder kroppsliga övningar och positioner (asanas) tillsammans med andningsövningar (pranayama) och övning för sinnet (meditation) i en unik kombination för att ge dig en lugn själ i en stark och frisk kropp.

En vanlig kommentar/fråga från nybörjare: Jag är inte särskilt vig, har svårt att slappna av, jag är för gammal, jag tycker yoga känns flummigt men är ändå lite nyfiken. Kan yoga vara något för mig? Svaret är enkelt: Självklart! Alla kan yoga! Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, man eller kvinna, stel eller rörlig. Det handlar om att närma sig yoga med utgångspunkt i dina egna behov och önskningar. Det handlar om att hitta en lärare, en yogaform eller ett område som du tilltalas av. Det viktiga är att du försöker koppla bort prestationshjärnan och accepterar att yoga inte handlar om tävlan.

Många förknippar också yoga med flexibilitet och rörlighet. Självklart kan yoga göra dig mer flexibel men att regelbundet utöva yoga ger dig så otroligt många andra positiva effekter på ditt fysiska och mentala välmående. Om du vill förbättra din koncentration, balansera dina hormoner, öka ditt självförtroende, stimulera din kreativitet, stärka din intuition, detoxa, rena och bygga styrka i kroppen så är yoga något för dig.

Det finns yoga som passar alla och du kan välja en form som passar dig. I varje yogaform finns också möjlighet att själv välja hur mycket du gör och lära dig vad din kropp och ditt sinne behöver och klarar av.